“Sælskindstøj – FØJ!”
Forleden blev den kommentar skrevet på Sika-muts Face-book side.
Den er meget enkel og klar i spyttet.
Smag og behag er forskellig – og sådan skal det blive ved med at være!
Men hvorfor har nogle en så markant holdning til sælskind og sælskindstøj??
Kunne det være avisernes store sensationslystne overskrifter og billeder af fangst og jagt?
Nogle gange vækker overskrifterne blot vrede hos læseren. De forklarer ikke hvorfor nogle lever og arbejder på en anden måde end os.
Er det derfor nogle føler lede ved sælskindstøj?

Flere i omgangskredsen har valgt at være vegetarer.
De har fravalgt kød fordi de ikke bryder sig om, hvordan vi behandler dyr.
Derudover synes de at kød er uappetitligt.
Nogle gange bliver der snakket mad og holdninger til mad hen over middagsbordet.
I starten sad jeg med tilbageholdt åndedræt og forventede, at jeg skulle forsvare grønlandsk fangst, og det at der bliver spist meget kød oppe nord på.
Til min store overraskelse var der ingen, som fandt det frastødende, eller blev forargede over sælfangst
Hvorfor ikke?
Fordi sælfangst er bæredygtig jagt.
Der jages med respekt for naturen.
Sælerne får lov til at leve i det fri, indtil de bliver fanget af en dygtig fanger.
Amalie Jensen, som er Afdelingschef for Grønlands Selvstyres Fangst- og Jagtafdeling, har fortalt, at der svømmer omkring 15 – 16 millioner sæler rundet havet omkring Grønland.
I 2016 fangede de grønlandske fangere 121.000 sæler ud af 15 – 16 mio. sæler i Grønland.
Kan vi kalder det rovdrift på naturen??
Det er professionelle og erfarne folk som fanger sæler, de gør det ikke for sjov.
I Danmark er det at gå på jagt blevet en hobby.
Det er ikke længere en livsnødvendighed for at kunne overleve.
Hvis jægeren ikke får et dyr med hjem fra jagtturen, så smutter han forbi nærmeste supermarked og køber aftensmad med hjem til sig selv og familien. Nemt og bekvemt.
Der er ikke længere nogen grund til bekymring over, hvor maden skal kommer fra.
Vi har nemlig fået store gårde med industriproduktion af svin, køer og høns.
Hver dag sender de en levering af levende dyr til slagteriet, hvor de bliver slagtet af professionelle slagtere.
Nogle gange kunne man næste glemme, at søndagsstegen har været et dyr på 4 ben og med store øjne.
Det hele er pakket og klart nede fra supermarkedets slagterafdeling.
Bakken med kød og grønt skal bare tilsættes lidt fløde og så ind i ovnen i 45 minutter ved 200 grader. God appetit.
Det er ikke længere nødvendigt at se et dyr i øjnene, når det skal fanges og slagtes.
Derfor må billeder af dyr der bliver slagtet ude i naturen naturligvis også fremkalde stærke reaktioner og sætte følelserne i kog.
Måske er det derfor nogle fravælger at gå i sælskindstøj?
Hvad synes du?
Vil du vide mere?
Læs hvad det kræver at blive en god fanger i Grønland – Hør Davids fortælling.
Du kan også høre hvorfor designer Benedicte Utzon gerne vil arbejde med sælskind i hendes kollektioner.
Husk nu:
- Sæler er ikke en truet dyreart, hverken i Skandinavien eller i Arktisk
- Sæler lever et frit liv indtil den dag de bliver fanget af en dygtig jæger
- Sælskind er et biprodukt af sælfangst, sæler bliver fanget for at få mad på bordet.
Tilmeld dig Sika-muts Nyhedsbrev.
Udfyld felterne allernederst på siden eller ude til venstre.
Du bliver den første til at høre fra os, når vi har nyheder og gode tilbud.
Bare rolig, vi overrender dig ikke med mails.