Sådan undgik Kjeldsens og Peitersen madspild på deres deres jordomrejse.

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Madspild

– et nyt ord vi fik ind i vores sprog i 2014. Siden er det blevet et hverdagsord.

En russisk kvinde undrede sig over at vi danskere smed en masse god mad ud.

Det eneste der var galt med gulerødderne, yoghurten, mel og gryn var at de havde overskridt sidste salgsdato. De fejlede egentlig ikke rigtig noget.

Siden da har mange kokke og køkkenfolk både fortalt og vist, hvordan vi kan lave lækker mad ud af madrester, og undgår madspild.

Det har resulteret i bunker af nye kogebøger og madprogrammer.

Der er udviklet apps, så vi sammen kan rede maden fra skraldespanden.

Butikker og restauranter sælge den mad, som de ikke har fået solgt i løbet af dagen til spotpris.
Du skal bare lige selv gå hen til butikken eller restauranten og hente din pose med mad lige inden lukketid.

Supermarkederne har lavet pladser og kasser med Gule Prisskilte til mad, der er tæt på sidste salgsdato.

Der er god økonomi i at minimere madspild, så brug dine madrester.

De kan blive til nye og spændende madretter,

og vupti – lige pludselig har du også sparet lidt på dit husholdningsbudget.

Alt sammen spændende, tillokkende og nyt

– eller er det nu også det?

Er det ikke bare god, gammeldags snusfornuft, som Matadors Laura brugte i sit køkken hos Varnæs?

Den gang skulle god mad heller ikke gå til spilde.
Alt på grisen skulle på en eller anden måde blive til lækker mad.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_text _builder_version=”4.4.3″]

Fra Aasiaat og ud i verden.

I sensommeren 2017 stævnede Dorthe og Jens Kjeldsen ud fra Aasiaat, en by i Diskobugten, hvor de har boet i 30 år.

Planen er at de skal sejle gennem Nordvestpassagen over til de små øer i Stillehavet.

Det var 4. gang, at Jens og Dorthe stak til søs, fordi de synes det er livsbekræftende at sejle ud og opleve verden.

De ville gerne gennem Nordvestpassagen, fordi den tur er sagnomspunden.

Inuitterne brugte den rute for over 100 år siden, da de rejste fra Canada til Grønland.
På den tur er Dorthe blevet den første grønlandske kvinde som har sejlet igennem Nordvestpassagen.

Derfor blev hun også valgt til Årets Kvinde i Grønland i 2020.
Hun blev indstillet i prisen fordi hun både er sej og beskeden.

Hun er et godt forbilled for kvinder, fordi hun viser, at man kan hvad man vil.

Jens Kjeldsens barndomsvennen Erik Peitersen påmønstrede Kjeldsens båd “Killua” i Aasiaat.

Turen gennem Nordvestpassagen er planlagt til at tage ca. 3 måneder.

Det betyder, at de skulle have proviant nok med, så de ikke skulle bekymre sig om maden, hvis de skulle sidde fast i isen undervejs.

Vind, strøm og bølger er også noget som sejlere har respekt for. Det kan gøre det umuligt for dem at komme i havn og proviantere.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_image src=”https://sika-mut.dk/wp-content/uploads/2020/04/DSCF0021.jpg” _builder_version=”4.4.2″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.2″ custom_padding=”||14px|||”]

Aasiaat er Grønlands 4. største by. Den ligger i Diskobugten.

Dorte og Jens’ jordomrejse starter i Aasiaat, hvor Peitersen møder dem ombord på deres skib “Kiulla”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_image src=”https://sika-mut.dk/wp-content/uploads/2018/01/Peitersen-e1517401822321.jpg” _builder_version=”4.4.2″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_text _builder_version=”4.4.3″]

Grønlandsk proviant og madspild.

For ud for turen havde Dorthe samlet en masse grønlandsk proviant.

Det bliver den grønlandske mad kaldt.

Det er god solid grønlandsk mad som moskus- og rensdyrkød, sæl og fisk. Mad som man gennem generationer har spist sig glad og mæt i.

Peitersen fik smagsprøver på provianten, da han kom om bord på Killua som velkomst.

Bl.a. skulle han smage mattak (hvalhud). Det er en grønlandsk delikatesse og det smager skønt.

Til Peitersens overraskelse er mattak meget rent i smagen. Lidt i stil med østers og sushi.

En aften ude på havet vil Dorthe servere kogte sæltarme med sennep, som passer sig godt til sælkød.

Peitersen bliver sat til at flette tarmene.
De ser meget mere delikate og indbydende ud, når de er flettede. Ellers ligner det bare en almindelig kogt medisterpølse.

Det var første gang Peitersen fik smagt sæltarme.
Til hans overraskelse kunne han lide smagen. Det minder lidt om hjerte i strimler.

Mæt og tilfreds konstaterede Peitersen, at det er godt at se at ALT på en sæl bliver brugt.

Altså både kød, spæk og indvolde. Alt kan spises. Ingen madspild her.

Kløerne bliver til spændende smykker.

Sælskindet bliver til smukt tøj og skønne sko.

og ja, sådan er det.

Alt bliver brugt. Det er sund fornuft, på den måde undgår man madspild.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.2″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.2″][et_pb_text _builder_version=”4.6.0″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Hvis du vil se (gense) Kjeldsens og Peitersens tur på oceanerne, kan du finder alle udsendelserne på dr.tv.

HUSK NU:

  • sæler er almindelig aftensmad i Arktisk
  • at gå i sælskind er bæredygtig mode
  • sæler er ikke en truet dyreart – der lever mellem 15 – 16 mio. sæler i havet omkring Grønland

 

Vil du vide mere:

På vores blog kan du finde flere historie om mennesker som arbejder med sælskind. Det er et bæredygtigt materiale som fascinerer mange.

Læs blogindlægget om designeren Benedicte Utzon, som fortæller, hvorfor hun bruger sælskind i sine kollektioner.

 

Tilmeld dig Sika-muts Nyhedsbrev

Så får du gode tilbud og nyheder før alle andre.

Brug boksen lige her under, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]