Kan det virkelig passe at jeg bliver forkølet af at have kolde fødder?

Kolde fødder:

Har din mor også sagt til dig, at du ikke må gå på bare fødder?
Har du også fået at vide, at du skal huske at tage hjemmesko på, så du ikke bliver forkølet?

Det har jeg fået at vide rigtig tit.

Men kan det virkelig passe at vi bliver forkølet af at have kolde fødder?

Altså både ja og nej.

Forkølelsesvirus kommer ikke ind i kroppen gennem fødderne.
I stedet for sniger de sig ind gennem slimhinderne i din næse og mund, især når du fryser.
Så har vi balladen med snue, nysen og tungt hoved, mens vi febrilsk leder efter næste pakke Kleenex og haster ned på apoteket.

og hvad er det så lige der er sket?

Dine slimhinder i din næse og svælg har bare været kolde på det forkerte tidspunkt.

Når slimhinderne i din næse og svælg bliver kolde, måske fordi du fryser en ganske lille smule,  kommer der ikke så meget blod ud til dem.

Vi er så genialt sat sammen, at hvis vi fryser bare ganske lidt, så suser blodet straks afsted til de mere vitale dele af vores krop for at passe på dem frem for at holde tæer, fingre og næsetip varme.

I blodet har vi antistoffer eller immunceller/hvide blodlegmer, som er klar til at jage vira væk med det samme, de sniger sig inden for i vores system.

Men hvis vi er kolde, trækker blodkarrene i næse og svælg sig sammen. De får ikke så meget blod tilført som ellers. Derfor er der heller ikke så mange hvide blodlegmer til at jage forkølelsesvira på porten lige på det tidspunkt, hvor du var kold og blev angrebet af en hidsig forkølelsevirus.

Vi kan sige, at dit forsvar i næsen var lidt lammet. Derfor fik du reddet dig nok en forkølelse.

Den trælse vintersnue.

Vi bliver oftere forkølet om vinteren end om sommeren, ganske enkelte fordi vi opholder os mere indenfor, når det er mørkt uden for.

Derinde i den lune stue er mængden af vira meget mere koncentreret. Vi er ofte tættere på hinanden indendørs, og der bliver måske ikke lige helt så meget og heftigt ud som om sommeren, når det er varmt og solen skinner.

Ergo, når der er mange vira i luften, og du fryser en ganske lille bitte smule om fødderne, er sandsynligheden for at rage en genstridig forkølelse til sig noget større end ellers.

Summasumarum:

Nej, du bliver ikke forkølet af at have kolde fødder, for forkølelsesvirus kommer ikke ind i kroppen gennem fødderne.

Men vira har lettere ved at smutte ind i dine luftveje, når det er koldt, fordi blodet trækker sig væk fra arme og ben. Det skal tilbage til kroppen og passe på vores vitale indre organer.

Hjerte, lunger, lever, hjerne osv. holder vores krop i gang, og de har brug for at blodet kan strømme igennem dem og aflevere ilt samt fjerne affaldsstoffer.

Tæer og fingre derimod har ikke helt de samme krav til at få blod ud til spidserne, som organerne har. Derfor trækker blodet sig væk fra ben og arme, når vi fryser, og koncentrerer sig om at servicere selve kroppen.

Altså;
jeg beklager, men din mor har ret …….. igen.

Du bliver nødt til at hoppe i et par gode strømper, hjemmesko eller noget ordentligt fodtøj, der kan isolere godt mod kulden, hvis du vil undgå snue, nysen og bunker af brugte Kleenex.

Mangler du lidt inspiration til hvordan du kan holde dine kolde fødder varme?

Lad mig vise dig et par lækre hjemmesko eller gode støvler – eller kik nærmere her. Alt sammen lækkerier i grønlandsk sælskind.

Husk på at skind og pels igennem generationer har været brugt til at holde sig varm, når det er koldt.

Pels er et godt og vindtæt materiale. Derfor er det også godt til lunt fodtøj, så du kan holde fødderne varme og forkølelsen på afstand.

Lige et advarende ord:

Det skal dog lige siges, at der godt kan være andre og måske mere alvorlige årsager til at dine fødder er kolde. Der er du nødt til at smutte forbi dit lægehus – det ved de meget mere om.

Så ring til den søde sekretær og få en aftale hos den kvikke læge, hvis du synes at dine fødder er lige lovlig kolde hele tiden.

Husk nu:

  • du kan holde dine fødder varme ved at gå i sælskind – det føles blødt og rart.
  • at gå i sælskind er også bæredygtig mode
  • sæler er ikke en truet dyreart – der lever mellem 15 – 16 mio. sæler i havet omkring Grønland.
  • sæler er almindelig aftensmad i Arktisk og sælskind bare en bifangst.
  • sælskind er tøj til både hjerne og hjerte. Du hjælper fangeren ved at købe hans sælskind.

Læs mere på bloggen:

Måske du også vil synes om at læse om Katrine der blev overrasket, da hun mødte Sika-mut og prøvede et par støvler i sælskind eller andre historie. Læs hvordan lige her

Vil du vide mere?

Tilmeld dig Sika-muts nyhedsbrev. Du får for øvrigt rabat på dit første køb.

Du gør det nemmeste ved at udfyld felterne i boksen lige her neden under.

Tak for din interesse.